18 Μάρτη - Αντιρατσιστικό ποτάμι στους δρόμους της Αθήνας

#18Μ Ανοίξτε τα σύνορα, ανοίξτε τις πόλεις, κλείστε τα στρατόπεδα! Καλοδεχούμενα στα σχολειά όλα τα προσφυγόπουλα! Παιδεία, υγεία, δουλειά για όλους και όχι απελάσεις! Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν από την Αθήνα στις 18 Μάρτη οι σχεδόν 15.000 διαδηλωτές που βάδισαν από την Ομόνοια στη Βουλή και στη συνέχεια στα γραφεία της ΕΕ ζητώντας να ακυρωθεί η ρατσιστική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας. Δείτε φωτό εδώ

Νωρίτερα στην Ομόνοια προηγήθηκαν συναυλία και ομιλίες. Εντυπωσιακή και ογκώδης ήταν η παρουσία των Σύρων και Αφγανών προσφύγων που κατέβηκαν κατά εκατοντάδες -άνδρες, γυναίκες, παιδιά, και ηλικιωμένοι- με πούλμαν από τα στρατόπεδα Μαλακάσας, Ελληνικού, Σχιστού, από τον Ελαιώνα και το Λαύριο, από τις καταλήψεις στέγης της Αθήνας. Μαζική η παρουσία των τοπικών επιτροπών της ΚΕΕΡΦΑ από μια σειρά γειτονιές του λεκανοπεδίου. Με τα πανό τους συμμετείχαν εργαζόμενοι και νέοι-ες από δεκάδες εργατικούς χώρους και φοιτητικούς συλλόγους, οι κοινότητες μεταναστών από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, συλλογικότητες και οργανώσεις.

Τον ρυθμό έδωσαν με τα τύμπανά τους οι Quilombo. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε άλλες δέκα πόλεις, με περίπου 2000 να συμμετέχουν στη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη. Στη Βρετανία 30.000 διαδήλωσαν στο Λονδίνο και πολλές χιλιάδες ακόμη σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ευρώπης, με τη σκυτάλη να παίρνει αύριο το Παρίσι.