Όλοι μαζί στο δρόμο που έδειξε η απεργία στα Νοσοκομεία, Για μαζικές προσλήψεις με κλιμάκωση των αγώνων, Για να σώσουμε δημόσια Υγεία-Παιδεία, Ρεύμα και Νερό

Όλοι μαζί στο δρόμο που έδειξε η απεργία στα Νοσοκομεία,

Για μαζικές προσλήψεις με κλιμάκωση των αγώνων,

Για να σώσουμε δημόσια Υγεία-Παιδεία, Ρεύμα και Νερό από τα Μνημόνια και τους κερδοσκόπους.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει τη σημερινή απεργία και πορεία των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία. Συνεχίζοντας τη δράση που ονόμασαν «Καραβάνι της Υγείας» και εγκαινιάστηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτέμβρη, οι απεργοί ξεσήκωσαν όλη την Αθήνα ξεκινώντας από το Γεννηματάς, συσπειρώνοντας στη διαδρομή όλα τα Νοσοκομεία από το Γουδί, τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, την πλατεία Μαβίλη, τον Ευαγγελισμό και φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας. Μαζί τους ενώθηκαν αντιπροσωπείες απεργών από τις άλλες πόλεις.

Το αίτημα για μαζικές προσλήψεις και αποκατάσταση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ δεν είναι «άλλη μια κλαδική διεκδίκηση», είναι υπόθεση όλης της εργατικής τάξης που παλεύει για να προστατέψει τις βασικές της ανάγκες από την επέλαση των Μνημονίων και των αρπακτικών της αγοράς. Είναι το ίδιο μέτωπο που ανοίγουν οι εκπαιδευτικοί που απαιτούν να καλυφθούν τα κενά στα Σχολεία και οι εργαζόμενοι στους Δήμους με τις κινητοποιήσεις για στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ, στην ΕΥΑΘ, στη ΔΕΗ, στις Συγκοινωνίες, στα Λιμάνια, στα Αεροδρόμια ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Είναι ενίσχυση της κοινής εργατικής αντίστασης ενάντια στα σχέδια για χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και του συνδικαλισμού που ετοιμάζει η λεγόμενη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημόνιου.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση που χτύπησε με τα ΜΑΤ τους συνταξιούχους την ώρα που κόβει τις συντάξεις και εκχώρησε στο τροϊκανό «Υπερταμείο» όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, έτρεξε επικοινωνιακά να προλάβει τους απεργούς των Νοσοκομείων ανακοινώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσει χρήματα από τους καναλάρχες για να κάνει προσλήψεις του χρόνου. Πρόκειται για κοροϊδία καθώς τέτοιες εξαγγελίες έχουν αθετηθεί ξανά και ξανά και βέβαια δεν καλύπτουν ούτε ένα μικρό μέρος των κενών θέσεων και μάλιστα χωρίς μονιμότητα.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η επικοινωνιακή υποκρισία δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πόσο φοβάται τις απεργίες και άρα πόσες δυνατότητες ανοίγονται για κλιμάκωση των αγώνων που βάζουν τις ανάγκες της εργατικής τάξης πάνω από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών.

Μια τέτοια κλιμάκωση είναι εφικτή όταν οργανώνεται από τα κάτω, όπως έδειξαν οι απεργοί των Νοσοκομείων που στηρίχτηκαν στη δράση των σωματείων, των επιτροπών αγώνα και του κοινού Συντονιστικού που χτίζουν. Αυτή τη δράση μπορούμε και πρέπει να την απλώσουμε παντού, στηρίζοντας τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλους τους εργατικούς χώρους και τις εργατογειτονιές, ενισχύοντας τον Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια και τις Ιδιωτικοποιήσεις και δυναμώνοντας την κοινή πάλη της Αριστεράς και ιδιαίτερα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που αγωνίζεται για τη συνολική ανατροπή του συστήματος που γεννάει όλες αυτές τις αντεργατικές επιθέσεις.

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα,

Αθήνα, 6 Οκτώβρη 2016.