Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους εργάτες της Τουρκίας!

  Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα χαιρετίζει την ηρωική αντίσταση των λαών της Τουρκίας που απέτρεψαν το στρατιωτικό πραξικόπημα. Από την Ιστανμπούλ ως το Κουρδιστάν, χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους κόντρα στα τανκς και ματαίωσαν τα σχέδια των πραξικοπηματιών.
Όλοι αυτοί δεν ήταν απλά «οπαδοί του Ερντογάν», ήταν μαχητές της δημοκρατίας που έδειξαν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο ποια είναι η δύναμη που μπορεί να φράζει το δρόμο σε χούντες. Είναι η συλλογική δράση και ενότητα από τα κάτω.


   Χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του Επαναστατικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (DSIP) που από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος στάθηκαν χειροπιαστά στο πλευρό της νικηφόρας αντίστασης. Όπως τονίζουν στην κρίσιμη ανακοίνωσή τους: «Την ώρα που παλεύουμε ενάντια στο πραξικόπημα, πρέπει, ταυτόχρονα, να παλέψουμε ενάντια στις συνθήκες που έδωσαν στους στρατιωτικούς το έδαφος γι ' αυτή την προσπάθεια: Οι αντιδημοκρατικές συνθήκες, οι συνθήκες του πολέμου». Οι επιθέσεις των κυβερνήσεων του Ερντογάν και οι συνεργασίες του με τον στρατό ενάντια στο κίνημα του πάρκου Γκεζί, ενάντια στους απεργούς και πάνω απ’ όλα για να ξαναρχίσει τον πόλεμο ενάντια στους Κούρδους, είναι αυτές που άνοιξαν την πόρτα για τους πραξικοπηματίες


   Τις ευθύνες για αυτές τις πνιγηρές συνθήκες τις έχουν βέβαια και οι δυνάμεις της λεγόμενης «πολιτισμένης» Δύσης, οι ΗΠΑ και η ΕΕ με τις ιμπεριαλιστικές πολεμικές επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή, με την κατάπτυστη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας κατά των προσφύγων, με τη στήριξη που προσφέρουν σε χούντες και αντιδραστικά καθεστώτα που ποδοπάτησαν τους αγώνες της Αραβικής Άνοιξης. Οι εφημερίδες του Σίσι στην Αίγυπτο πανηγύριζαν για το πραξικόπημα στην Τουρκία το πρωί του Σαββάτου!


   Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ περίμεναν μέχρι να κριθεί η έκβαση της απόπειρας πραξικοπήματος για να ανακοινώσουν υποκριτικά την «προσήλωσή τους στη δημοκρατία». Μαζί τους, δυστυχώς, και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να εμφανιστούν ως δύναμη που έδρασε «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους». Αυτός ο ισλαμοφοβικός μανδύας δεν κατάφερε να ξεγελάσει τους εργάτες της Τουρκίας. Όσους αγώνες κι αν έχουν δώσει ενάντια στον αυταρχισμό του Ερντογάν και στα κέρδη που έχει προσφέρει στους καπιταλιστές της Τουρκίας, θυμούνται πολύ καλά πόσους νεκρούς έχουν κοστίσει οι «κοσμικές» χούντες του Εβρέν στη χώρα τους και του Σίσι στην Αίγυπτο.


   Αυτό είναι ένα πολύτιμο δίδαγμα και για το εργατικό κίνημα και την Αριστερά εδώ. Καμιά σύμπλευση με τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για πολεμικές επιχειρήσεις στο όνομα της καταπολέμησης της «ισλαμικής απειλής». Όχι άσυλο για τους πραξικοπηματίες στην Ελλάδα την ώρα που κυβέρνηση και ΕΕ αρνούνται το άσυλο σε χιλιάδες πρόσφυγες. Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη της Τουρκίας με τις πολλές εθνικότητες και τις πολλές θρησκείες μέχρι να ολοκληρώσει τη νίκη ενάντια σε κάθε χούντα και τις συνθήκες με τις γεννούν.

Αθήνα, 16 Ιούλη 2016.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΕΚ