3/6 - Διαδήλωση ενάντια στην συνεχιζόμενη καταστροφή στις Σκουριές

"Τσίπρα, Λαφαζάνη, Τσιρώνη, η υπομονή μας τελειώνει", έγραφε το πανό της επιτροπής κατοίκων Παναγιάς στη μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση που ακολούθησε την Τετάρτη 3/6 ενάντια στην συνεχιζόμενη καταστροφή από την εξόρυξη χρυσού που συνεχίζεται στη Χαλκιδική.

Μαζί με τους δεκάδες κατοίκους που είχαν κατέβει απ'όλα τα χωριά της περιοχής βρέθηκαν αλληλέγγυοι/ες από τις επιτροπές αλληλεγγύης της Αθήνας, εργαζόμενοι της ERTopen, φοιτητές με πανό των συλλόγων τους, η Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, το ΣΕΚ με πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης, μετανάστες από την ΚΕΕΡΦΑ που μοίραζαν υλικό για την δίκη της ΧΑ και το νόμο για την Ιθαγένεια, άλλες συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου και ο ΣΥΡΙΖΑ 7ου διαμερίσματος.

Απογοήτευση επικράτησε στις τάξεις των κατοίκων και των αλληλέγγυων αφού και σε αυτό το θέμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει πίσω στις υποσχέσεις της για σταμάτημα του έργου, ενώ απογοητευτικές ήταν και οι συναντήσεις με κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης (υπουργός είναι ο Π. Λαφαζάνης) αφού διαφάνηκε πλήρης αναβλητικότητα στις αναγκαίες αποφάσεις για το σταμάτημα των έργων.


Οπως εξήγησαν οι κάτοικοι σε όλους τους τόνους η καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί είναι απίστευτα μεγάλη και αν γρήγορα δεν γίνει κάτι θα συζητάμε για μη αναστρέψιμη καταστροφή ενός από τα πιο αρχαία δάση των Βαλκανίων.
"Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Για εμάς είναι θέμα ζωής και θανάτου. Αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ'όλους πως μπορεί η καταστροφή να είναι τοπική, τα αποτελέσματά της όμως μας επιρρεάζουν όλους", τόνισε η κ. Ζωή, κάτοικος της περιοχής.


"Πρέπει εδώ και τώρα να σταματήσει η λεηλασία της φύσης από τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καταστρέφουμε ούτε μια σπιθαμή γης στο όνομα της κερδοφορίας του ντοπιου και ξένου κεφαλαίου. Ζητάμε από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει θέση. Να μην ξεπουλήσει τον αγώνα των κατοίκων, να μην ξεπουλήσει τις ελπίδες ενός ολόκληρου κόσμου", τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, που βρέθηκε στη κεφαλή της κινητοποίησης.

Δείτε φωτό εδώ

Φωτό/ρεπορτάζ: Κυριάκος Μπάνος