1/5/24 - Πρωτομαγιά στην Αθήνα

Δείτε εδώ φωτό από τη διαδήλωση

 

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων στη φετινή πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς. Μια απεργία σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και του συστήματος της φτώχειας, του πολέμου και του ρατσισμού που υπηρετεί. 

Δεν πέρασε η υποβάθμιση της Πρωτομαγιάς με την μετακίνηση της αργίας στις 7 Μάη, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια κυβέρνησης και αφεντικών να αποφύγουν ακόμα μία πανεργατική απεργία, 14 μόλις μέρες από την προηγούμενη. 

Η απεργία είχε επιτυχία. Μέσα στις μέρες των γιορτών τα καράβια έμεινα αγκυροβολημένα, τα Μέσα Μεταφοράς μπήκαν στον αγώνα με στάσεις εργασίας, κανάλια, σάιτ και ραδιόφωνα σταμάτησαν απεργιακά και αντίστοιχα δεκάδες χώροι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Στην Αθήνα οι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους από την Κλαυθμώνος, μέχρι το Σύνταγμα και τα Προπύλαια.

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της σημερινής πανεργατικής απεργίας. «Με την αφίσα και την προκήρυξη στο χέρι, με εξορμήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές οργανώσαμε την απεργία, δίνοντας την δυνατότητα να εκφραστεί η οργή του κόσμου ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων και βοηθήσαμε να τσακίσουμε τον σχεδιασμό κυβέρνησης και εργοδοτών να υποβαθμίσουν και να εξαφανίσουν την Πρωτομαγιά», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν: 

«Συμμετείχαμε στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος συσπειρώνοντας μια σειρά από σωματεία και εργατικές συλλογικότητες. Από τα νοσοκομεία Έλενα Βενιζέλου, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, Αττικό, εργαζόμενοι από το Βυζαντινό Μουσείο και το Υπ. Πολιτισμού, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών, Από την αντικαπιταλιστική Κίνηση στην Έρευνα, από το Συντονιστικό Εργαζόμενων στους Δήμους, οι Financial Crimes από τα ΜΜΕ, ο Συντονισμός Συνταξιούχων. 

Διαδηλώσαμε μαζί με το μαζικό μπλοκ αγωνιστών από την Παλαιστίνη, την Παλαιστινιακή Παροικία και τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, καταγγέλλοντας την Γενοκτονία στην Γάζα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός σε συνεργασία με τις δυτικές κυβερνήσεις. 

Διαδηλώσαμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, μαζί με μετανάστες εργάτες και τους διασωθέντες της Πύλου, δίνοντας ώθηση την καμπάνια να πληρώσουν οι ένοχοι για την δολοφονία 600 μεταναστών στο ναυάγιο της Πύλου πριν από ένα χρόνο. Γι’ αυτό, και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν για την ανατροπή της Κυβέρνησης των δολοφόνων της Πύλου και των Τεμπών, τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, και ενάντια στην Ευρώπη- Φρούριο.

Με την επιτυχία της Πρωτομαγιάς έχουμε να δώσουμε συνέχεια στις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση. Παρά το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, εν όψη των ευρωεκλογών οι αγώνες και οι απεργίες όχι μόνο δεν αναστέλλονται αλλά αντίθετα συνεχίζουν και κλιμακώνονται. 

Ήδη μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, απεργοί από τα νοσοκομεία πήγαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση απογευματινού χειρουργείου. Η μάχη στα νοσοκομεία για να υπεράσπιση του ΕΣΥ απέναντι στις επιθέσεις του Γεωργιάδη είναι καθημερινή και έχει επόμενη κορύφωση την πανυγειονομική απεργία στις 16 Μάη. Και επόμενος σταθμός θα είναι η Πανδημοσιουπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21 Μάη. 

Ταυτόχρονα, στο πλευρό της ΚΕΕΡΦΑ, οργανώνουμε και στηρίζουμε την καμπάνια να πληρώσουν οι ένοχοι για το ναυάγιο της Πύλου, το μεγαλύτερο έγκλημα της ΕΕ - Φρούριο. Συμμετέχουμε στον πρώτο σταθμό αυτής της καμπάνιας, την Συναυλία στις 12 Μάη στο γήπεδο του Ρούφ, και σε όλες τις δράσεις με κορύφωση το πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο στις 14 Ιούνη, στον ένα χρόνο από το έγκλημα στην Πύλο. 

Κλιμακώνουμε τις απεργίες, μαυρίζουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις κάλπες των Ευρωεκλογών, δυναμώνουμε την αντικαπιταλιστική Αριστερά».

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης / Εργατική Αλληλεγγύη, Ορέστης Ηλίας